Єврокомісар попередив країни, що підтримують "Південний потік", про наслідки

Четвер, 26 червня 2014, 13:35

Єврокомісар з енергетики Гюнтер Еттінгер пригрозив "наслідками" тим країнам Європейського союзу, які підтримають проект "Південний потік" в його нинішньому вигляді. Про це йдеться в статті, написаній ним для німецької газети Handelsblatt і опублікованій в четвер, 26 червня, передає Українська Енергетика.

"Єврокомісія не може змириться з тим, що деякі держави ЄС підписали з Росією угоди про будівництво газопроводу, в яких порушується спільно прийняте європейське право. Я закликаю країни ЄС відкласти проект до тих пір, поки він не буде відповідати європейському праву", - зазначив Еттінгер .

"Той, хто все ж продовжить вживати дії (з реалізації проекту), повинен рахуватися з наслідками", - вказав єврокомісар в статті. "Слід також задатися питанням, чи відповідний зараз момент для підписання подальших угод, які стосуються "Південного потоку ", - вважає автор.

У минулий вівторок "Газпром" і австрійська нафтогазова корпорація OMV підписали у Відні угоду акціонерів спільної компанії South Stream Австрія. Документ визначає принципи роботи з реалізації "Південного потоку" на території Австрії. Президент Австрійської Республіки Хайнц Фішер назвав проект "доцільним і корисним". 

Напередодні Еттінгер заявив, що будівництво газопроводу "Південний потік" має бути призупинено, "поки не буде забезпечено його відповідність нормам ЄС". На початку червня у зв'язку із запитом ЄК прем'єр-міністр Болгарії Пламен Орешарскі розпорядився призупинити всі роботи по проекту.

Але 25 червня болгарський уряд в своїй заяві, переданій в ЄК повідомив, що міжурядова угода щодо будівництва газопроводу "Південний потік" на території Болгарії, яка була підписана в 2008 році, не надає виняткових прав, концесій або проведення конкурсів для компанії "Південний потік Болгарія ", яка буде власником газопроводу, а значить, не порушує законодавство ЄС.

Єврокомісія побоюється, що цей проект значно розширить вплив Росії в Європі і не дозволить реалізувати конкуруючий європейський газопровідний проект "Південного коридору", який повинен зв'язати Європу з Центральною Азією в обхід РФ. Переваги "коридору" над "потоком" Еттінгер сформулював у своїй статті так: "Газопровід" Південний потік "(...) не відкриває нові джерела".

Восени минулого року Єврокомісія запустила антимонопольне розслідування відносно проекту "Південний потік", який, за її оцінками, суперечить нормам "третього енергопакету" ЄС. Саме про порушення даних норм говорить у статті Еттінгер. Проте, як раніше заявив ІТАР-ТАСС постпред Росії при ЄС Володимир Чижов, ЄК проігнорувала той факт, що міжурядові угоди щодо "Південного потоку" були укладені ще в 2008 році - тобто за рік до введення в дію "третього енергопакету", наділивши його всупереч світовій юридичній практиці принципом "зворотної сили".

Еттінгер вважає, що у європейських країн немає приводів для занепокоєння у зв'язку із заборгованістю України за постачання російського газу.

На думку єврокомісара, країнам ЄС необхідно вживати дії, спрямовані на скорочення залежності від РФ в енергетичній сфері, проте "підстав для паніки немає".

"Я переконаний, що Росія вкрай зацікавлена ​​в стабільних поставках до країн Євросоюзу", - сказав він. Що стосується газової суперечки між Москвою і Києвом, то Еттінгер і надалі готовий з боку Єврокомісії бути посередником. "Рішення (спору) можливо, і це в інтересах усіх сторін", - вказав він.

Еттінгер є прихильником диверсифікації енергопостачань до Європи. Він неодноразово заявляв, що країнам ЄС слід скоротити свою залежність від Росії, не заперечуючи при цьому, що РФ є надійним експортером ресурсів. У статті він в черговий раз наголошує, що держави Європейського союзу повинні діяти спільно заради досягнення цієї мети. Зокрема, політик пропонує проводити так звані стрес-тести, щоб виявити слабкі точки в європейській енергетичній системі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.