Прихильників України в Європарламенті більшість

Четвер, 3 липня 2014, 10:30

Прихильників України в Європарламенті більшість. 

Deutsche Welle проаналізувала списки новообраних євродепутатів і дізналася, хто підтримує Україну в Європарламенті, а хто – ні.

 "Друзів України" у ЄП найбільше серед поляків. До них належать Єжи Бузек, Яцек Саріуш-Вольський, Анджей Гжиб, Ричард Легутько.

Так само впливовим буде й проукраїнське лобі у Європарламенті від Німеччини, представниками якого залишаться член Європейської народної партії Ельмар Брок та лідер "Зелених" Ребекка Хармс.

Ребекка Хармс, яка неодноразово приходила на засідання ЄП з українським прапором на плечах, зустрічала Новий 2014 рік на київському Майдані. Однією з перших вона застерігала своїх колег, що "після завершення Сочинської олімпіади Путін візьметься за Україну" і звинувачувала їх у нерішучості щодо надання більшої підтримки Україні.

На нинішньому, вирішальному етапі ратифікації та імплементації Угоди про асоціацію з ЄС, Україна може розраховувати на підтримку у Європарламенті в особах нідерландського депутата від політичної групи "Альянс лібералів і демократів за Європу" Йоганна Корнеліуса ван Баалана та британського консерватора Чарльза Теннока. Обидва депутата входили до складу комітету з питань зовнішньої політики і відносять себе до категорії політиків-геостратегів, котрі вважають, що останні події у Європі треба розглядати у контексті світової геополітичної гри, у якій Україні відведена відповідальна роль.

Депутат від Латвії Тетяна Жданок (партія "Російський союз Латвії"), яка входила до групи "Зелених" у ЄП, активно опікувалася і опікуватиметься в наступні п’ять років українською тематикою в ЄП. Вона має репутацію лобіста російських інтересів і під час дебатів з українського питання не раз намагалася переконати депутатів, що російськомовне населення в Україні потерпає він переслідувань і що євроінтеграція принесе країні зубожіння і занепад.

В утисках національних меншин Україну за кожної зручної нагоди звинувачувала і угорська депутат від радикальної партії "Йоббік" Крістіна Морвай, яка також переобралась до Європарламенту на наступний термін. Головна теза її виступів: Європарламент допомагає Україні, закриваючи очі на порушення прав тисяч угорців на Закарпатті.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.