Україна з ЄС розроблять план дій з ліквідації наслідків конфлікту на Донбасі - Гройсман

Середа, 30 липня 2014, 13:14

Україна розраховує на допомогу Європейського Союзу в подоланні наслідків військового конфлікту на сході країни та створенні умов для проживання вимушених переселенців зі сходу та Криму взимку, заявив віце-прем'єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ України Володимир Гройсман.

Про це в середу повідомив Інтерфакс.

"Ми маємо сьогодні 58 тис. внутрішньо переміщених осіб, за деякими даними, їх близько 100 тис., і ми припускаємо, що цифра буде збільшуватися. Їм потрібно створити дах над головою, нормальні умови проживання, соціальної адаптації, працевлаштування. Для цього необхідна відповідна інфраструктура - можливо, модернізація вже існуючої", - цитує Гройсмана прес-служба Мінрегіонбуду.

Під час зустрічі з директором генерального директорату з гуманітарних питань та цивільного захисту Єврокомісії Жан-Луї де Броувером в середу в Києві віце-прем’єр повідомив, що переселенців з Криму і Донбасу розселяють в санаторно-курортних комплексах, держава постійно інвентаризує нові об'єкти для заселення, але далеко не всі вони пристосовані для проживання взимку.

"Головна проблема в тому, що ми входимо в зимовий період. Виникає питання опалення приміщень. Ми повинні бути до цього готові", - зазначив він.

У свою чергу, Жан-Луї де Броувер високо оцінив зусилля українського уряду з відновлення, хоча б часткового, умов для проживання і повернення людей у звільнені від бойовиків міста.

"Наш досвід показує, що найкращий сценарій пережити зиму - створити у рідних містах і селах цих людей умови для їхнього повернення. Один з механізмів, який ми можемо використовувати - спрямувати кошти на цивільний захист. Це допоможе нам зібрати необхідне обладнання, щоб надати його Україні в необхідній кількості. Ми це робили в Сербії та Боснії в рамках подолання наслідків масштабної повені", - зазначив він.

Сторони дійшли висновку, що сьогодні досить складно оцінити наслідки руйнувань на сході України, оскільки там тривають бої, озброєні банди цілеспрямовано знищують інфраструктуру регіону, але все ж необхідно якнайшвидше визначити конкретні потреби з відновлення цих територій, а також питання створення умов проживання внутрішньо переміщених осіб у зимовий період.

"У нас є штучно створена проблема, ми повинні зрозуміти її обсяги і спільно з'ясувати, що нам необхідно зробити для вирішення питання", - підкреслив Гройсман.

Він висловив побажання, аби приїзд технічної місії з Брюсселя за оцінкою першочергових потреб України у подоланні наслідків військової агресії, який планувався на жовтень, відбувся раніше.

"Ми повинні бути швидкими, повинні наздогнати час. Дата приїзду місії - питання, яке залишається за Євросоюзом, але ми повинні якомога швидше оцінити ситуацію і розробити план дій", - сказав Гройсман.

Сторони домовилися зустрітися за тиждень в рамках робочої зустрічі вже з напрацюванням попередніх пропозицій щодо вирішення питання внутрішньо переміщених осіб.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: