РФ: Ми - в стані холодної війни з США, але не з Європою

Середа, 10 вересня 2014, 07:56

Російська федерація перебуває в стані "холодної війни" зі Сполученими штатами Америки.

Про це заявив в інтерв'ю "Комерсанту" голова комітету Держдуми з міжнародних справ Олексій Пушков, коментуючи загострення взаємин Росії з країнами Заходу.

"Я вважаю, що ми знаходимося в стані холодної війни з США", - зазначив депутат, який курирує зовнішньополітичний напрямок.

Він вважає, що ініціатором холодної війни є США, хоча з боку американської влади не було такого оголошення. "Це сталося після того, як Вашингтон заявив, що переходить до стратегії стримування Росії. Класичний рецепт холодної війни - стримування та ізоляція. США нам її (війну) оголосили, тому не варто ховати голову в пісок".

Водночас, однопартієць і соратник Володимира Путіна не бачить загрози переходу до стану "холодної війни" з ЄС.

"Що стосується Європи, то з її боку я бачу якісь символічні жести, які покликані швидше заспокоїти американців, ніж реально зрушити щось на європейському континенті. При обсязі торгівлі, що наближається до $450 млрд щорічно, для Європи було б самогубством переходити до такої стратегії відносно Росії", - пояснив він.

Депутат також зазначив, що не бачить небезпеки в новій оборонній стратегії НАТО, яка передбачає створення ряду "баз підскоку" у Східній Європі.

"Ці сили вони абсолютно безглузді при реагуванні на якісь дії з боку Росії. По-перше, їх дуже мало. По-друге, в них немає потреби через відсутність загрози. Я виключаю, що НАТО реально готовий використати ці сили на українському театрі воєнних дій", - заявив Пушков.

Політик, між тим, не виключив, що деякі країни НАТО мають намір поставляти в Україну високоточну зброю, але висловив упевненість, що в України немає шансу перемогти у війні на Сході країни військовим шляхом.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: