Яценюк розповів про деталі газових домовленостей

Четвер, 30 жовтня 2014, 12:53

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк розкрив деталі домовленостей щодо газу.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

Зокрема, за словами Яценюка, вже доставлений в Україну газ буде оплачуватися за ціною $268 за 1 тис. куб. м незалежно від позиції ВАТ "Газпром".

У зв'язку з цим прем'єр зазначив, що в Україні для цього на рахунках знаходиться $3,1 млрд фінансової допомоги Міжнародного валютного фонду і ЄС.

Що ж до погашення боргу за газ, то, за його словами, $1,45 млрд буде сплачено в найкоротші терміни, одразу після підписання протоколу, ще $1,65 млрд - до кінця року.

Подальше ж постачання газу здійснюватиметься РФ за передоплатою в обсягах, які визначає Україна.

Проміжна ціна російського газу в зв'язку із здешевленням нафти на світовому ринку може бути знижена з раніше обумовлених $385 за 1 тис. кубометрів до $378 за тис. кубометрів у IV кварталі поточного року і $365 за тис. кубометрів - в I кварталі 2015 року, заявив він.

"Зараз ми підійшли до позиції, коли ціна буде визначатися за формулою, яка є безпосередньо в контракті, при цьому на цю формулу впливає вартість нафти, яка істотно знизилася. Це означає, що в останньому кварталі цього року ціна буде 378 ($378 за 1 тис. кубометрів), а перший квартал наступного року ціна буде на рівні 365 ($365 за 1 тис. кубометрів)", - сказав Яценюк.

Окрім того, як відзначив Яценюк, ЄС виступить гарантом неможливості одностороннього підвищення РФ ціни на газ у рамках "зимового пакету".

Кінцеве ж рішення про ціну та умови поставки прийме Стокгольмський арбітражний суд. Тому угода є тимчасовою та діятиме півроку.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.