Україна та Литва все ще вірять в перспективи труби Одеса-Броди – документ

Вівторок, 25 листопада 2014, 09:32

Президент Петро Порошенко та його колега Даля Грибаускайте вважають, що нафтопровод Одеса-Броди, який зараз стоїть не заповненим, досі має перспективи використання.

Про це йдеться в дорожній карті стратегічного партнерства між Україною та Литвою до 2016 року, яку було підписано главами двох держав в понеділок в Києві. "Європейська правда" має в розпорядженні текст даного документу.

В якості ключового зобов’язання щодо співпраці в сфері енергетики сторони задекларували намір "сприяти реалізації спільних проектів, спрямованих на диверсифікацію постачання енергоносіїв до України, Литовської Республіки та інших країн ЄС, зокрема у рамках проекту нафтопроводу Одеса-Броди-Плоцьк-Гданськ".

Варто зауважити, що такі двосторонні документи зазвичай не є публічними, тому в них вносять лише ті ініціативи, над якими держави планують працювати на практиці.

Водночас в дорожній карті немає згадок про перспективи постачання в Україну газу з нового литовського терміналу скрапленого газу. Отже, попри те, що цю можливість політики згадували під час візиту, в її практичну реалізацію сторони не вважають реальною в період до 2016 року.

Серед пріоритетів, передбачених у сфері економіки, слід відзначити плани України щодо впровадження електронного врядування – за консультативної допомоги Литви, а також наміри сторін "здійснювати обмін інформацією щодо наслідків та ефективності запровадження економічних санкцій проти Російської Федерації"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: