РФ готується до жорсткої економії. Нафта по $80 - оптимістичний сценарій

Четвер, 27 листопада 2014, 17:59

Прогноз ціни на нафту $80 за барель у найближчі роки в зв'язку з рішенням ОПЕК виглядає вже помірно оптимістичним.

Таку думку висловив глава департаменту довгострокового стратегічного планування Мінфіну РФ Максим Орєшкін, передає Інтерфакс.

"У таких умовах навіть сценарій $80 за барель в найближчі роки вже можна оцінювати як помірно оптимістичним", - сказав він журналістам у четвер, коментуючи рішення ОПЕК не знижувати квоти на нафтовидобуток.

Він зазначив, що бюджетна політика РФ повинна адаптуватися до нових цін на нафту, які можуть залишитися на досить низькому рівні на тривалий період часу.

За його словами, адаптація російської бюджетної політики до нового рівня цін повинна означати більш жорсткий підхід до державних витрат і їх можливу оптимізацію.

"Ми вже бачимо в останні дні, що відсутність рішучості ОПЕК в питанні обмеження обсягів видобутку призвело до подальшого негативного тиску на нафтові котирування. Ринок залишається в стані надлишкової пропозиції, і поточне рішення означає, що швидко ця проблема вирішена не буде", - сказав він.

Напередодні міністр фінансів РФ Антон Силуанов заявляв, що нові рівні цін на нафту на світовому ринку прийшли надовго.

"Нова ціна на нафту - $80-90 за барель, швидше за все, збережеться на середньострокову і довгострокову перспективу", - сказав він.

Окрім того, за словами Силуанова, через падіння цін на нафту на 30% економіка РФ втратить $90-100 млрд на рік.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.