Португальські винищувачі перехопили 6 ядерних бомбардувальників РФ

Середа, 10 грудня 2014, 08:13

Військові літаки НАТО перехопили над Балтійським морем шість російських бомбардувальників, здатних нести ядерні заряди.

Про це повідомляє видання News24.com з посиланням на французьку агенцію AFP.

Чотири стратегічні бомбардувальники Ту-95 (за класифікацією НАТО - "Ведмідь") та два дальні стратегічні бомбардувальники-ракетоносці Ту-22М Backfire були перехоплені в міжнародному повітряному просторі португальськими винищувачами F-16, заявила  у вівторок прес-секретар НАТО Оана Лунгеску.

За її словами, незважаючи на те, що більшість перехоплень над Балтійським морем вже стали "рутинною справою", перехоплення цих шести бомбардувальників "демонструє високий рівень активності Росії".

"Така активність може стати дестабілізуючим фактором і потенційно небезпечним, якщо будуть ігноруватись міжнародні правила" - зазначила Лунгеску.

Зокрема, за її словами, йдеться про те, що російські літаки не надають плани свого руху і не погоджують свої позиції з іншими учасниками повітряного руху, ставлячи під загрозу безпеку пасажирських авіалайнерів.

Дата інциденту у повідомленні не наголошується, та найімовірніше, йдеться про події, що сталися в неділю.

Раніше повідомлялося, що Європейське агентство повітряної безпеки (EASA) почало розслідування численних випадків небезпечного зближення між військовими літаками і лайнерами цивільної авіації.

Нагадаємо, генсек НАТО Єнс Столтенберг повідомляв, що винищувачі НАТО більше 400 разів піднімалися в повітря через дії російської авіації. Зокрема, в неділю військові літаки НАТО піднімались на перехоплення російських бомбардувальників двічі.

За словами Столтенберга, активність російських військових літаків ставить під загрозу цивільну авіацію, оскільки вони не відповідають на запити контролерів повітряного руху.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.