Росія не згодна на реструктуризацію «кредиту Януковича»

Вівторок, 10 лютого 2015, 17:24

Україна звернулася до Росії з проханням про реструктуризацію боргу на $3 млрд, але Росія не згодна з цією пропозицією.

Таку заяву міністра фінансів РФ Антона Сілуанова публікує РІА "Новости".

"Україна звернулася з проханням розглянути питання про реструктуризацію боргу. У мене були переговори з моїм київським колегою", - заявив Сілуанов. За його словами, російська влада "не готова погоджуватися на відстрочку або розстрочку погашення боргу".

Разом з тим міністр зазначає, що РФ не наполягатиме на достроковому погашенні кредиту. "Ми розраховуємо і чекаємо погашення всіх зобов'язань, які Україна має (перед Росією), в грудні цього року. Для нас важливі будь-які валютні надходження в бюджет", - уточнив Сілуанов.

Нагадаємо, в грудні 2013 року РФ заявила про викуп українських єврооблігацій на суму $15 млрд. Це рішення було сприйнято як компенсація відмови Віктора Януковича від підписання Угоди про асоціацію з ЄС. З цієї суми колишня українська влада змогла отримати лише $3 млрд.

Термін погашення цих паперів настає в грудні цього року. При цьому в договорі є примітка - у разі, якщо держборг України досягає 60% від ВВП країни, то РФ має право достроково вимагати цю суму. Така можливість може виникнути вже в березні, коли Держстат опублікує дані про ВВП України в 2014 році.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.