Глава МВФ розповіла про нову програму кредитування для України

Четвер, 12 лютого 2015, 11:18

Новий чотирирічний контракт між Україною та Міжнародним валютним фондом у сумі $40 млрд підтримає економічну стабілізацію в країні.

Про це йдеться у заяві директора МВФ Крістін Лагард на сайті організації.

"Місія МВФ у Києві досягла угоди з українським урядом щодо нової програми економічних реформ, які будуть спиратися на розширене кредитування у сумі близько $17,5 млрд від МВФ, а також за рахунок додаткових ресурсів з боку міжнародного співтовариства", - сказала Лагард.

За її словами, новий чотирирічний контракт підтримає економічну стабілізацію в Україні, а також ряд політичних реформ, спрямованих на відновлення стійкого зростання в середньостроковій перспективі і підвищення рівня життя українського народу.

"Це амбітна програма, це важка програма і в ній є ризик. Але це також реалістична програмf і її ефективне здійснення, після розгляду і затвердження нашого правління - може стати поворотним моментом для України", - додала вона.

За словами Лагард є декілька причин, через які нова програма має бути успішною.

 "Українська влада дотримувалися суворої фіскальної дисципліни; ввела режим гнучкого обмінного курсу; збільшила ціну побутового газу та опалення. Крім того, влада вперше за багато років почала вести сильну антикорупційну кампанію та боротися з відмиванням грошей", - зазначила вона.

Лагард додала, що на початковому етапі уряд України має намір збільшувати тарифи на енергоносії, провести реструктуризацію банків, системи управління державних підприємств і впровадити законодавчі зміни для реалізації антикорупційної та судової реформ.

"Ця програма вимагає рішучості влади з реформування економіки. Щоб допомогти пом'якшити наслідки нововведень, особливо для найбідніших верств населення, приймаються заходи по зміцненню системи соціального захисту", - сказала вона.

За словами Лагард, зміни в програмі передбачають додаткове фінансування, більше часу, більше гнучкості і більш вигідні умови фінансування для України.

"Ці ресурси МВФ будуть доповнені за рахунок іншого двостороннього та багатостороннього фінансування. Крім того, уряд України має намір провести консультації з власниками суверенного боргу з метою поліпшення середньострокового стійкості. З цих різних джерел повний пакет фінансування становитиме близько $40 млрд за чотирирічний період", - зазначила керівник МВФ.

Лагард підкреслила, що нова програма допоможе Україні рухати свою економіку вперед в критичний момент в історії країни.

"Не дивлячись на те, що це всеосяжна і сильна програма, вона також піддається впливу високих ризиків. Основний ризик, звичайно, відноситься до геополітичних подій, які можуть вплинути на ринок і довіру інвесторів. З цієї причини, програма заснована на консервативних макроекономічних припущеннях, які мають мінімізувати вплив конфлікту на Сході", - сказала Лагард.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: