Уряд порушив домовленість з ЄС, не погодивши мито на імпорт - джерело

Четвер, 19 лютого 2015, 15:00

Україна не отримала від Євросоюзу остаточного погодження перед тим, як уряд ухвалив рішення про запровадження імпортного мита.

Про це Європейській правді на умовах анонімності повідомив посадовець Єврокомісії, обізнаний щодо перебігу торгівельний відносин з Україною.

"ЄС та Україна наразі перебувають у контакті з цієї теми", - повідомив він, відповідаючи на питання про те, чи існувала домовленість Києва та Брюсселя щодо нового мита.

"Важливо переконатися, чи вжиті урядом кроки відповідають міжнародним зобов’язанням України", - наголосив представник Єврокомісії.

Як повідомляла Європейська правда, 16 лютого уряд ухвалив рішення про запровадження мит на імпорт в обсязі 5% та 10%, залежно від товарної групи.

На думку низки юристів, ці мита не узгоджуються з Угодою про асоціацію та можуть призвести до скасування пільгового торговельного режиму, який діє між Україною та ЄС з квітня минулого року.

На початку року Україна та ЄС розпочали консультації про можливості впровадження таких мит, про їх завершення наразі не повідомлялося.

"Ми в Брюсселі були певні, що переговори ще тривають, а тому рішення українського уряду про підвищення мит стало несподіванкою",- уточнює ще одне  джерело із структур ЄС.

Між тим перший співрозмовник Європейської правди звернув увагу на те, що уряд, оголосивши про впровадження імпортних мит, досі не опублікував відповідне рішення.

"Рішення про запровадження нових імпортних мит ще не набуло чинності", - звернув увагу співрозмовник, не уточнивши водночас, чи є ця затримка результатом протиріччя між урядом України та ЄК. 

Станом на 19 лютого на урядовому порталі відсутнє рішення Кабміну про запровадження імпортних мит.

Нагадаємо, що 19 лютого в Києві перебуває з візитом комісар ЄС з питань розширення та європейської політики сусідства Йоганес Ган. В рамках візиту передбачені його зустрічі з прем’єром Арсенієм Яценюком та міністром економічного розвитку Айварасом Абромавичусом.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: