В МЗС хочуть розпочати арешти майна Росії через анексію Криму

Середа, 4 лютого 2015, 08:59

В уряді України за участю міністерства закордонних справ готують законопроект про обмеження "суверенного імунітету", який дозволить громадянам та підприємствам України позиватися до Росії як до держави.

Про це йдеться в статті "Нова Noga українського уряду – Кабмін готує ґрунт для арешту майна РФ" на сайті "Європейської правди".

"Як з’ясувалося, Київ готується відкрити новий юридичний фронт проти Росії", - йдеться в матеріалі.

"Є ідея запровадити обмеження суверенного імунітету – це відкриє можливість для громадян та компаній України подавати позови на Росію як державу. Зараз ми готуємо відповідний законопроект... Значну частину позовів ми очікуємо від простих громадян. Припустимо, у вас була дача в Криму, а через незаконні дії РФ ви не можете нею користуватися. Це – реальні матеріальні втрати", - пояснив  "Європейській правді" співрозмовник в Кабміні.

Для виконання цього рішення, як очікується, будуть розпочинатися виконавчі провадження щодо арешту державного майна РФ як в Україні, так і в державах партнерах, з якими Україна підписала угоди про взаємне визнання судових рішень.

Є дев'ять держав, угоди з якими передбачають визнання рішень українських судів без додаткових винятків – Болгарія, Литва, Латвія, Чехія, Узбекистан, Грузія, Індія, В’єтнам, Куба, з'ясувало видання.

Між тим, розроблений план є дуже непростим і має суттєві ризики, визнають в уряді.  "Питання складне, і тут дуже важливо не влучити в штангу. Тому зараз ми дуже активно спілкуємося з американцями та з іншими західними партнерами з цього приводу", - пояснив співрозмовник.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.