Словацькі й чеські інтелектуали виступили з листом на підтримку України

Понеділок, 16 березня 2015, 10:26

Низка словацьких та чеських інтелектуалів закликала західних лідерів припинити політику умиротворення агресора.

Про це йдеться в їхньому листі до президента Європейської ради Дональда Туска, президента Єврокомісії Жана-Клода Юнкера, а також канцлера ФРН Ангели Меркель, прем'єр-міністра Великої Британії  Девіда Кемерона, а також президентів США та Франції Барака Обами та Франсуа Олланда.

"Незважаючи на факт, що агресивна війна Росії проти України вже забрала – за різними оцінками – життя від 6 до 50 тис. громадян України і Росії, демократично обрані лідери Заходу фактично продовжують політику умиротворення", - відзначають вони.

"Агресію іноземної держави на території іншої суверенної держави вони називають "конфліктом" або "ситуацією", а очевидні поступки агресору вважають "дипломатичним рішенням", - йдеться в листі.

"Недостатня підтримка, що надається США і Великобританією Україні, яка зазнала військової агресії, на жаль, нагадує відмову західних демократій від захисту Європи від Гітлера і кидає тінь сумніву на надійність інших міжнародних угод і гарантій", - наголошують словацькі та чеські інтелектуали.

Водночас вони також закликали країни Заходу до надання "ефективної і значної військової та економічної допомоги Україні".

"Війна в Європі вже йде. Її навряд чи вдасться зупинити поставками перев’язувального матеріалу і ковдр Україні, яка зазнала нападу, а також безперервними поступками безжалісному і цинічному агресору", - зауважили представники інтелегенції.

Серед підписантів листа, зокрема, публіцист та підписант "Хартії-77" Ян Віт, поет Міхал Горачек, кінорежисер Ян Гржебейк та актор Любомір Бургр.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: