У Нідерландах позиваються до уряду за нездатність скоротити викиди вуглекислого газу

Вівторок, 14 квітня 2015, 15:27

Активісти в Нідерландах подали до суду на уряд країни за нібито нездатність захистити своїх громадян від зміни клімату.

Про це повідомляє ВВС.

Позов за участю майже 900 громадян має на меті змусити уряд швидше скорочувати викиди. Перше слухання відбулося у Гаазі у вівторок.

Це перший випадок в Європі, коли громадяни намагаються притягнути державу до відповідальності за нібито бездіяльність щодо зміни клімату.

Крім того, це може бути перший випадок у світі, в якому права людини використовуються - поряд із внутрішнім законодавством - як правова основа для захисту громадян від зміни клімату.

Учасники кампанії, на чолі з фондом Urgenda, хочуть, щоб судді змусили голландський уряд скоротити викиди вуглецю на 40% до 2020 року.

Активісти також хочуть, щоб суд визнав, що глобальне потепління більш ніж на два градуси призведе до порушення основних прав людини в усьому світі.

ЄС зобов'язався скоротити викиди на 40% до 2030 року, тоді як США пообіцяли минулого місяця зменшити викиди вуглецю на 26-28% до 2025 року.

Тим не менш, аналітики кажуть, що обіцянок, які дають напередодні укладення глобальної угоди в грудні в Парижі, не досить, щоб зупинити глобальне підвищення температури.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.