Безкоштовні дозволи на викиди вуглекислого газу перерахують – Європейський суд

П'ятниця, 13 червня 2014, 12:08

Cуд  Голландії звернувся до Європейського суду справедливості винести рішення по судовій справі за позовом важкої індустрії щодо того, скільки безкоштовних дозволів на викиди вони отримають до 2020 року за правилами ринку вуглекислого газу ЄС. Про це у п’ятницю, 13 червня повідомив Reuters.

Державна рада Голладії надіслала запит до Європейського суду стосовно того, чи правильно Європейська Комісія порахувала зменшення викидів вуглекислого газу з точки зору кількості дозволів-субсидій, що коштують мільярди євро.

Очікується, що рішення Європейського суду справедливості надасть інструкцію судам в інших країнах-членах ЄС стосовно кількості дозволів, котрі можуть отримати заводи важкої індустрії.

Згідно до офіційного веб-сайту голландського суду, з подібними труднощами зіштовхнулися щонайменше 20 компаній, серед котрих є нафтова компанія ExxonMobil, виробник сталі Tata Steel, а також хімічні фірми Akzo Nobel and Dow.

У європейського суду справедливості є від 12 до 18 місяців, щоб відповісти на запит, після чого у голландського суду буде ще 6 місяців, щоб його затвердити і оприлюднити.

За поточною схемою 2013-2020 років більшість дозволів продаються на державних аукціонах, а решта роздаються безкоштовно, аби захистити громадян від надмірного подорожання енергії, а промисловість - від іноземної конкуренції.

Раніше повідомлялося, що Комісія постановила урізати рівень викидів вуглекислого газу на 12% порівняно з теперішніми показниками до 2020 року.

Згідно до останніх юридичних рекомендацій від декількох фірм, Єврокомісія неправильно порахувала кількість дозволів, котрі можна надати енергетичним компаніям. Як результат, безкоштовні дозволи були винесені на аукціон.

Згідно до Вені Шинса, юридичного експерта консорціуму хімічних фірм, у 2013 році "незаконним шляхом було продано 168 мільйонів дозволів і ця кількість зросте до 800 мільйонів до 2020 року", що складе 6.1 млн. євро.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: