Швеція змінить законодавство для зближення з НАТО

Середа, 15 липня 2015, 15:36

Міністерство оборони Швеції пропонує законодавчі зміни, щоб країна могла швидко отримати військову допомогу від НАТО у випадку кризи.

Про це заявив міністр оборони Швеції Петер Гултквіст, повідомляє DN.se.

"Коли виникає ситуація із зростаючою кількістю російських навчань поблизу наших кордонів, які частково носять провокаційний характер, то, звичайно, ми повинні подумати, як нам діяти", - сказав Гултквіст.

З 1 липня 2016 року уряд хоче, щоб НАТО стало легше використати шведську територію, завдяки спеціальному договору - Host nations support. Ці плани викликали критику противників НАТО в Швеції.

Міністерство оборони направило до парламенту меморандум, в якому пояснює, які кроки необхідно зробити , щоб стати приймаючою країною НАТО.

"Швеція не може і не хоче ізолювати себе. Це стає все більш очевидною, і не тільки в світлі останніх подій у світі", - йдеться у меморандумі.

Гулктвіст пояснює, що це стосується анексії Криму Росією і використанню військових засобів для досягнення політичних цілей. Це означає, що безпековий порядок в Європі порушено.

"Сьогодні співпраця важлива. Ми будуємо систему безпеки з іншими країнами в різних конфігураціях: з Фінляндією, з НАТО, з ЄС, безпосередньо з США і ООН", - говорить Гултквіст.

Швеція дотримується нейтралітету, будучи партнерською країною НАТО, і вже 20 років проводить військові навчання спільно з альянсом.

"Новий договір полегшить проведення таких навчань у мирний час, а у випадку війни чи кризи, дозволить отримати військову підтримку НАТО, скоротивши критичні втрати часу", - підкреслив міністр.

Він додав, що договір дасть Швеції більшу свободу дій, але в той же час, все це буде відбуватися на шведській території і на запрошення Швеції.

Новий договір означає 4 невеликих зміни в законах і невеликі поправки в чотирьох приписах.

Персонал НАТО повинен підкорятися шведським законам і може бути змушений платити компенсацію, у випадках нанесення будь-яких ушкоджень, але не зобов'язаний буде сплачувати митні збори, плату за дороги, ПДВ і податок на прибуток.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.