Росія незадоволена рішенням Норвегії про обмеження доступу на Шпіцберген

Понеділок, 10 серпня 2015, 16:23

Росія протестує проти рішення Норвегії обмежити доступ на архіпелаг Шпіцберген і заявляє, що такі дії не відповідають Договору про Шпіцберген від 1920 року.

Про це йдеться в коментарі на сайті МЗС РФ.

Згідно з інформацією російського МЗС, Норвегія 7 серпня прийняла тимчасове розпорядження про депортацію з архіпелагу Шпіцберген фігурантів санкційних списків РБ ООН і осіб, які підпадають під "міжнародні рестриктивні заходи щодо їх пересування".

"Дії норвезької сторони не відповідають духу міжнародного співробітництва на Шпіцбергені на основі Договору про Шпіцберген 1920 року. Рішуче протестуємо проти зазначеного недружнього кроку і вимагаємо негайного перегляду введених обмежень", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, у квітні віце-прем'єр Дмитро Рогозін висадився на Шпіцбергені і взяв участь у відкритті арктичної станції "Північний полюс-2015", а потім побував на Північному полюсі.

Про поїздку він повідомив у своєму Twitter. При цьому Рогозіну заборонений в'їзд в країни ЄС і Норвегію.

Хоча архіпелаг Шпіцберген контролюється Королівством Норвегія і з 1925 року офіційно є його частиною, існують відмінності, пов'язані з оподаткуванням (зона без податків), охороною довкілля, захистом прав місцевого населення та військовою діяльністю (демілітаризована зона).

На островах дві офіційні мови - норвезька і російська, для відвідування архіпелагу громадянам Росії не потрібна віза. На острові Західний Шпіцберген є російський населений пункт - селище Баренцбург, а також законсервовані селища Піраміда і Грумант.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: