У Держдумі РФ заявили, що Рогозін не мав повідомляти Норвегію про візит на Шпіцберген

Понеділок, 20 квітня 2015, 11:27

Архіпелаг Шпіцберген - це вільна економічна та політична зона, на яку не поширюється повний суверенітет Норвегії.

Про це заявив перший заступник голови комітету Держдуми РФ з міжнародних справ Леонід Калашніков в ефірі радіостанції "Говорить Москва".

"Для Росії Баренцове море і вся Арктика - це єдиний, по суті, вихід у два океани. Там ми нікому ніколи не маємо бути підзвітні. І в цьому сенсі Рогозін абсолютно правий, що зробив це, скориставшись юридичною колізією, і поставив у цьому сенсі ще раз певну кому по Шпіцбергену", - сказав Калашніков.

За його словами, скандал навколо візиту віце-прем'єра РФ Дмитра Рогозіна на Шпіцберген має політичний характер.

З березня 2014 року Рогозін знаходиться в чорному списку російських політиків і бізнесменів, яким заборонений в'їзд до ЄС.

Незважаючи на те, що Норвегія не входить до Євросоюзу, вона послідовно приєднувалася до всіх пакетів європейських санкцій проти РФ. В'їзні обмеження поширюються також і на територію королівства.

Нагадаємо, Рогозін висадився на Шпіцбергені, там взяв участь у відкритті арктичної станції "Північний полюс-2015", а потім побував на Північному полюсі. Про поїздку він повідомив у своєму Twitter. При цьому Рогозіну заборонений в'їзд до країн ЄС і Норвегії.

Хоча архіпелаг Шпіцберген контролюється Королівством Норвегія і з 1925 року офіційно є його частиною, існують відмінності, пов'язані з оподаткуванням (безподаткова зона), охороною довкілля, захистом прав місцевого населення та військовою діяльністю (демілітаризована зона).

На островах дві офіційні мови - норвезька і російська, для відвідування архіпелагу громадянам Росії не потрібна віза. На острові Західний Шпіцберген є російський населений пункт - селище Баренцбург, а також законсервовані селища Піраміда і Грумант.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.