В Каталонії призначено місцеві вибори. Голосуватимуть "за незалежність"

Вівторок, 4 серпня 2015, 11:24

Президент женералітату (уряду. - Ред.) Каталонії Артур Мас у понеділок підписав указ про проведення місцевих виборів 27 вересня.

Про це повідомляє іспанське видання El Pais.

Водночас Мас закликав перетворити майбутні вибори на "плебісцит щодо майбутнього Каталонії".

Незважаючи на те, що слова "плебісцит" та "незалежність"  не фігурують в тексті указу, політичний блок на чолі з Масом, який виступає за відокремлення регіону, сподівається отримати більшість в парламенті Каталонії та рухатися до своєї цілі.

"На сьогодні Каталонія не живе нормальним життям",  - зауважив президент женералітату під час церемонії підписання указу.

"Коли більшість непохитно і ясно хоче здійснити своє право на вибір і їй відмовляють у цьому праві, це означає, що ми знаходимося у виключній ситуації, яка вимагає виняткових рішень", - пояснив Мас скликання других дострокових виборів менше, ніж за три роки.

"Ми можемо зробити 27 вересня важливою датою в нашій історії. Вибори, голосування і вільне рішення - механізми для цього. Майбутні демократія, справедливість і свобода "на горизонті", - заявив президент уряду Каталонії.

Нагадаємо, 9 листопада в Каталонії проводилося опитування, яке не мало юридичної сили і містило два питання: "Чи хочете ви, щоб Каталонія стала державою?" і "Якщо так, то чи ви хочете, щоб Каталонія стала незалежною державою?".

Вихід Каталонії зі складу Іспанії підтримали 80,72% учасників опитування. Зовсім не підтримали незалежність Каталонії лише 4,55% опитаних.

Рішення про проведення відповідного референдуму було схвалено каталонським парламентом 19 вересня. Однак незабаром Конституційний суд Іспанії відхилив це рішення, вважаючи його незаконним.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.