Нова воєнна доктрина: реформа армії до стандартів НАТО та РФ, як головна загроза

П'ятниця, 25 вересня 2015, 12:39

Президент Петро Порошенко затвердив своїм указом нову редакцію Воєнної доктрини України. Ключове завдання документа - комплексне реформування Збройних Сил України до стандартів НАТО.

Текст доктрини розміщений на сайті глави держави.

Воєнна доктрина передбачає, що ключовими завданнями створення умов для відновлення державного суверенітету та територіальної цілісності України є комплексне реформування системи забезпечення національної безпеки до рівня, прийнятного для членства в ЄС і НАТО.

Також передбачається створення ефективного сектору безпеки і оборони, що забезпечує достатні спроможності національної оборони для відсічі збройній агресії.

У доктрині зазначається, що Україна може розраховувати насамперед на власні сили. Серед партнерів і союзників - США, країни НАТО і Євросоюзу.

Згідно з документом, актуальною воєнною загрозою для України нині є збройна агресія Росії, що включає тимчасову окупацію Криму та агресію в окремих районах Донецької і Луганської областей.

Крім того, загрозами виступають нарощування військової потужності РФ в безпосередній близькості до державного кордону, у тому числі можливість розгортання тактичної ядерної зброї на території Криму; мілітаризація тимчасово окупованої території, присутність військового контингенту РФ у Придністровському регіоні Молдови, активізація російськими спецслужбами розвідувально-підривної діяльності в Україні з метою дестабілізації внутрішньої ситуації.

"Україна залишає за собою право на використання з метою відбиття збройної агресії всіх можливих форм, способів та наявних засобів збройної боротьби, а також завдання ударів противнику на його території з дотриманням принципів і норм міжнародного права", - йдеться у доктрині.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.