У Молдові запобігли спробам продати ісламістам уран і цезій - ЗМІ

Середа, 7 жовтня 2015, 11:25

У країнах Східної Європи за останні п’ять років перервали чотири спроби продажу радіоактивних матеріалів, ймовірно, російського походження, екстремістам з Близького Сходу.

Про це пише Associated Press.

Останній відомий випадок стався у лютому цього року у Молдові, коли контрабандист запропонував величезну партію смертоносного цезію - достатню, щоб забруднити кілька міських кварталів - і спеціально шукав покупця від ІДІЛ.

"Злочинні організації, деякі зі зв'язками в російському агентстві, яке є наступником радянського КДБ, керують процвітаючим чорним ринком ядерних матеріалів у крихітній і злиденній країні Східної Європи, Молдові", - пише видання.

Молдавські правоохоронці, які співпрацюють у таких справах із ФБР, відзначають, що розрив співпраці між Росією і Заходом ускладнив відстеження контрабандних шляхів перевезення радіоактивних матеріалів - невідома кількість, яка є на чорному ринку.

"Ми можемо очікувати збільшення числа таких справ. Поки контрабандисти думають, що вони можуть заробити великі гроші і не попастися, вони будуть продовжувати робити це", - сказав один із молдавських поліцейських, який розслідував всі чотири випадки контрабанди.

Найбільш серйозний випадок стався навесні 2011 року, із рослідування групи на чолі з росіянином на ім’я Олександр Агєєнко, "полковником", якого молдавські власті вважають офіцером ФСБ Росії.

Посередник від "полковника" пропонував уран-235 і креслення для "брудної бомби" людині із Судану. Креслення були виявлені під час обшуку будинку посередника.

Під час розмови із покупцем посередник сказав, що було б бажано, щоб контрабандний уран потрапив до арабів, "тому що вони, бомбитимуть американців".

Як і в інших випадках, слідчі затримали учасників злочинного угрупування середньої ланки під час обміну, але ватажку вдалося втекти.

Поліція не може визначити, чи є у нього ще ядерний матеріал. Його напарник, який хотів "знищити Америку", вже вийшов із в'язниці.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.