Білоруська опозиція просить ЄС допомогти із переговорами щодо реформ

Вівторок, 3 листопада 2015, 14:52

П'ять лідерів білоруської опозиції закликали ЄС допомогти перезапустити внутрішні переговори щодо демократичних реформ.

Про це повідомляє Euractiv.

У відкритому листі до керівників інституцій Євросоюзу лідери опозиції заявили, що ЄС має використати свій вплив на президента Олександра Лукашенка, щоб перезапустити переговори, законсервовані в 1999 році.

За їхніми словами, до "переговорного процесу" слід включити посередників від ОБСЄ та ЄС, що може "розширити простір свободи" для реформістів.

Вони також закликала ЄС домагатися змін під час парламентських виборів у Білорусі в наступному році, наприклад, закликавши Лукашенко дозволити опозиційним делегатам увійти до складу виборчих комісій і забезпечити "відкритий і прозорий" підрахунок голосів.

Лист надійшов після того, як ЄС минулого тижня призупинив на чотири місяці санкції проти Лукашенка та інших білоруських чиновників.

П'ять опозиційних лідерів - Сергій Калякін, Анатолій Лебедько, Володимир Некляєв, Павло Северинець і Микола Статкевич, - заявили, що в діях ЄС не обумовлена нова роль громадянського суспільства.

На їхню думку, Лукашенко дотримується певної лінії поведінки – він потрібен Європі, щоб захистити Білорусь від російського реваншизму – і це просто "інструмент для утримання влади".

Вони зазначили, що якщо Лукашенко запускає процес 1999 року і реформує виборчу систему, ЄС повинен скасувати візовий заборона.

Вони також відзначили, що президент Білорусі потребує західних гроші більше, ніж коли-небудь, тому що білоруська економіка знаходиться в "кризі" на тлі значного зниження "російських дотацій".

Двоє інших лідерів опозиції Олександр Мілінкевич і Тетяна Короткевич - не підписали листа. Мілінкевич, як повідомляється, пішов із політики.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.