Болгарія пропонує новий газовий проект після провалу "Південного потоку"

Четвер, 14 січня 2016, 10:15

Прем'єр-міністр Болгарії Бойко Борисов озвучив плани щодо нового проекту газопроводу, по якому газ з Росії і інших країн буде надходити до Європи, оминаючи Україну, після провалу проекту "Південний потік".

Про це повідомляє AFP.

"Південний потік" - це історія. На порядку денному зараз знаходиться газовий розподільчий центр "Балканський",- сказав Борисов у парламенті в Софії.

Багатомільярдний проект газопроводу "Південний потік" мав на меті постачати 63 млрд. кубометрів газу на рік з Росії до Європи по дну Чорного моря і через Балкани.

Але в грудні 2014 року Брюссель заявив, що проект порушує правила конкуренції, тому що газ буде транспортувати лише російський державний гігант "Газпром", і проект закрили.

Борисов заявив, що Росія може погодитися на те, щоб побудувати хоча б підводну частину "Південного потоку" з двома трубами з річною потужністю 10 млрд куб. м кожна, які потім будуть направлятися в Європу по новому трубопроводу.

Відповідно до початкових планів, крім російського газу, "Балканський вузол" буде отримувати азербайджанський газ трансанатолійського газопроводу (Tanap), який зараз будується, - таким чином уникаючи заперечень ЄС.

На додаток він міг би отримувати скраплений природний газ з терміналів в сусідній Греції, а також в менших кількостях з Болгарії та Румунії.

В даний час Болгарія є єдиною країною в Євросоюзі, яка практично повністю залежить від поставок російського газу через Україну для внутрішнього споживання.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.