Британським військовим загрожує кримінальне переслідування за злочини в Іраку

Субота, 2 січня 2016, 14:17

Британські солдати, які служили в Іраку, можуть бути притягнуті до кримінальної відповідальності за катування та незаконні вбивства.

Про це повідомив керівник спеціальної комісії при міністерстві оборони Британії, створеної для розслідування злочинів британських військових в Іраку у 2003-2009 рр. Марк Уорвік, пише Independent.

У своєму першому великому інтерв'ю Марк Уорвік розповів, що у комісії є достатньо доказів для того, щоб довести провину багатьох військових.

"Є серйозні звинувачення, які ми досліджуємо, в тому числі і у вбивствах. Наразі можу сказати, що є серйозні докази, які ми надамо прокуратурі для того, щоб вона змогла висунути серйозні обвинувачення", - сказав він.

За час, який минув з часу створення комісії, кількість скарг на жорстоке поводження або незаконні вбивства британськими військами в Іраку між 2003 і 2009 рр. зросла в десять разів.

У 2010 році на розгляді комісії перебували справи, що стосуються 152 постраждалих. Наразі комісія має матеріали про більше ніж 1500 жертв.

Серед більше ніж 1,5 тис. жертв, 280, як підозрюють слідчі, були незаконно вбиті. Однак, на сьогодні розслідується лише 25 справ про подібні злочини.

З 1235 справ про жорстоке поводження, в тому числі і за звинуваченнями в зґвалтуванні і тортурах, тільки 45 нині розслідуються.

Видання також відзначає, що на момент створення комісії передбачалось, що її робота завершиться у 2016-му році, тепер же стає зрозуміло, що розслідування такої кількості справ завершиться не раніше 2019-го року. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: