Посольство Саудівської Аравії атаковано в Тегерані

Неділя, 3 січня 2016, 11:26

В іранській столиці Тегеран натовп протестуючих проти страти відомого шиїтського проповідника Німра Бакр аль-Німра прорвалася на територію посольства Саудівської Аравії і влаштувала погром.

Як повідомляє BBC, мітингувальники кидали в будівлю дипмісії камені і "коктейлі Молотова", в результаті чого частина будівлі загорілася.

Згодом поліції вдалося потіснити натовп.

 

Обурення іранців викликала страта в Саудівській Аравії популярного шиїтського богослова Німра Бакр аль-Німра, якого звинуватили в причетності до терористичної діяльності. Разом з ним 2 січня було страчено ще 46 осіб.

Проповідник, якого найчастіше називали просто Шейх Німр, отримав широку популярність після 2011 року, коли підтримав масові антиурядові виступи шиїтів, які становлять 10-15% населення королівства. У 2012 році його заарештували. На суді він не заперечував висунуті проти нього політичних звинувачень, однак наголошував, що ніколи не носив зброї і не закликав до насильства.

Оскільки розташований поруч Іран є переважно шиїтським країною в протилежність сунітської Саудівської Аравії, а у відносинах між сусідами протягом десятиліть присутній напруженість, то в Ірані за долею Шейха Німра стежили з подвоєною увагою.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.