У поліції Норвегії просять уряд надати їм право закривати кордон з РФ

Середа, 10 лютого 2016, 13:48

Голова поліції норвезької провінції Фіннмарк, що межує з РФ, Елен Катрін Хаетта звернулася до уряду з проханням надати поліції право за потреби закривати кордон з Росією.

Про це повідомляє видання NRK.no.

"Оскільки спогади про осінні події ще свіжі слід вивчити можливість фізичного закриття кордону на певний період з міркувань безпеки, щоб такі повноваження були у глави поліції регіону", - написала вона у відповідному листі до уряду.

Глава поліції зазначає, що до таких заходів можна було б вдаватися у разі збільшення притоку біженців з території Росії.

Крім того, Хаетта пропонує приймати рішення про те, чи відповідає мігрант, який прибуває з РФ, відповідним критеріям, ще до того як він перетне кордон з Норвегією. Офіцери поліції, на її думку, повинні отримати право виносити такі рішення на місці, в той час як прохач притулку буде знаходитися на території РФ.

Як відомо, близько 5,5 тис. мігрантів, в основному з Сирії, Афганістану, Іраку та Ірану, перетнули минулого року російсько-норвезький кордон на шляху до Європи.

У листопаді уряд Норвегії вирішив, що мігранти, які проживали на законних підставах у Росії або в'їхали до РФ на законних підставах, повинні бути негайно повернуті туди, з огляду на те, що Росія є безпечною країною.

Раніше повідомлялося, що протягом листопада-грудня Норвегія повернула до Росії близько 600 прохачів притулку, що в'їхали до країни з РФ.

Як заявляв міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров, Москва не буде приймати назад тих біженців, які проникають на територію Норвегії через кордон з РФ, вказуючи неправдиві відомості про мету свого перебування в Росії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.