РФ повинна негайно звільнити Савченко - Могеріні

Четвер, 10 березня 2016, 08:12

Росія повинна негайно та беззастережно звільнити Надію Савченко.

Про це йдеться в заяві Високого представника ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки Федеріки Могеріні.

"Я стежу з особливою увагою за ситуацією з українською льотчицею Надією Савченко з самого початку. Це вже не просто судова або політична справа: тепер це питання людського співчуття. Стан її здоров'я стрімко погіршується, і ми всі боїмося страшних наслідків", - наголошується в повідомленні.

"Її звільнення відповідатиме міжнародними зобов'язаннями РФ у сфері захисту прав людини, а також зобов'язаннями за "Комплексом заходів для реалізації мінських угод" звільнити всіх заручників та затриманих осіб, пов'язаних з конфліктом у Східній Україні", - підкреслює Могеріні.

"З цих причин я закликаю російську владу негайно і беззастережно звільнити Савченко з гуманітарних міркувань",  - закликає Високий представник ЄС.

Як відомо, лідери ЄС Дональд Туск та (Президент Європейської ради), Жан-Клод Юнкер (голова Європейської Комісії) і Мартін Шульц (Президент Європейського парламенту) отримали лист-звернення про звільнення української льотчиці Надії Савченко, який підписали 36 тис. осіб.

Як відомо, Надія Савченко оголосила сухе голодування 3 березня, після того, як суд не дав їй виступити з останнім словом і переніс засідання на 9 березня.

При цьому Савченко заборонила годувати себе силоміць, однак, як пояснювали адвокати, за російським законодавством їй не можуть дозволити померти.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.