В Молдові сподіваються отримати статус кандидата на членство в ЄС у 2019 році

Понеділок, 28 березня 2016, 17:38

До 2019 року буде зроблено все можливе, щоб Молдова стала країною-кандидатом у члени Євросоюзу.

Про це заявив Маріан Лупу, голова Демократичної партії Молдови, яка разом з Ліберальною партією входить до парламентської більшості, повідомляє канал Publika.md.

Таку заяву було зроблено на церемонії запуску кампанії "2019 - разом до Європи".

"Завдання, яке ми собі поставили - це до 2019 року, коли Румунія стане головою ЄС, зробити все можливе за допомогою інформаційних кампаній і політичних рішень, щоб Молдова отримала статус країни-кандидата на вступ до Євросоюзу", - заявив Маріан Лупу.

У другій половині 2019 року в Раді ЄС головуватиме  Румунія. Саме тоді з'явиться реальна можливість для обговорення ефективної підтримки європейського шляху Молдови, вважає румунський європарламентар Віктор Негреску.

"Разом із моїми молдовськими колегами ми знайдемо шляхи інформування громадян Молдови про вигоди вступу в ЄС. Але що важливіше, нам доведеться переконати європейських партнерів, що Республіка Молдова заслуговує на шанс, заради якого молдовські громадяни багато працювали останніми роками", - сказав Негреску.

Кампанія "2019 - разом до Європи" розрахована на три роки. Вона охопить усі райони країни.

Водночас не уточнюється, коли країна збирається подавати заявку на членство в ЄС.

Раніше повідомлялося, що влада Молдови ще 2013 року планувала подати в Євросоюз заявку щодо свого членства в об’єднанні, однак Брюссель переконав молдовських дипломатів не робити цього доти, доки не підпишуть Угоду про асоціацію між Молдовою та ЄС.

Втім, заявка на членство від Молдови не подана й досі.

Заявка щодо членства в Євросоюзі не потребує швидкої відповіді з боку ЄС, вона може перебувати на розгляді необмежено довгий час.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: