Меркель про образу Ердогана: Німеччина не поступатиметься свободами

Вівторок, 12 квітня 2016, 18:22

Свобода слова та мистецтва вважаються недоторканними основоположними принципами у Німеччині й на них не можуть позначитися двосторонні відносини з Туреччиною.

Про це заявила канцлер Ангела Меркель, коментуючи конфлікт президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана і німецького коміка Яна Бемермана, повідомляє Deutsche Welle.

За словами Меркель, основоположними цінностями, якими Німеччина не поступиться, навіть якщо йдеться про ризики для відносин з Туреччиною, є свобода слова та свобода мистецтва.

"На цих основоположних цінностях не можуть позначитися будь-які політичні проблеми, які ми обговорюємо між собою", - сказала вона.

Канцлер наголосила, що співпраця з Анкарою у питанні вирішення кризи біженців "цілком не залежить" від того, яке значення мають у Німеччині свобода преси та свобода думки.

Водночас вона підтвердила, що федеральний уряд аналізує звернення Анкари з вимогою притягнути до кримінальної відповідальності німецького сатирика Яна Бемерманна за образливу сатиру на адресу президента Туреччини.

Нагадаємо, Бемерманн прочитав сатиричного вірша в прямому ефірі 31 березня. У ньому зокрема йде мова про те, що Ердоган "пригнічує меншини, б'є курдів та християн". Окрім того, вірш містить образи особистого характеру на адресу турецького президента.

У понеділок в уряді Німеччини заявили, що вивчають офіційне звернення Туреччини щодо переслідування Бемерманна.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.