В Латвії через скандал подав у відставку міністр охорони здоров'я

П'ятниця, 10 червня 2016, 11:07

Міністр охорони здоров'я  Латвії Гунтіс Белевич подав у відставку через скандал навколо своєї операції.

Про це повідомляє Delfi.lv.

Скандал навколо міністра розвернувся після публікації в ЗМІ про те, що в травні йому без черги була зроблена операція у Латвійському центрі онкології.

Міністр раніше обіцяв докласти всіх зусиль для того, щоб скоротити черги на отримання оплачених державою медичних послуг.

Інформацію про те, що глава МОЗ побував у лікарні, ЗМІ отримали від анонімного джерела електронною поштою.

Анонім стверджував, що він є лікарем центру, а також повідав, що до них у травні приїхав Белевич, який побажав, щоб йому провели незначну операцію, яку платно і без проблем можна зробити у приватній клініці.

Джерело стверджувало, що якщо б цю операцію не провели, жодних наслідків для здоров'я це б не мало.

"Пацієнтам, у яких немає грошей, такі операції не проводять. У нашій онкологічній клініці черга або так званий чорний коридор існує навіть для людей із злоякісними новоутвореннями на шкірі. Щоб прооперувати Гунтіса Белевича, операційний зал був очищений від хворих. Також прибрали і "ненадійних" лікарів", — зазначив анонім.

Пізніше міністр заявив, що в останній раз отримував оплачені державою медичні послуги в 2004 році. В середу він представив журналістам копії чеків, згідно з яким за дві операції в травні і червні  він заплатив 90 євро (по 45 за кожну).

Реальні ціни на подібні операції в приватних клініках Латвії в десятки і сотні разів вище. Офіційний прейскурант Центру мікрохірургії передбачає, що немає ні однієї операції дешевше 240 євро, а окремі послуги коштують понад 900 євро за операцію.

Хірург Яніс Заржецкис підтвердив газеті, що 30 травня і 6 червня він зробив Белевичу дві операції. Вартість операцій він назвати відмовився, заявивши, що операція складається з різних маніпуляцій, на кожну є свій тариф, дані введені в Національну систему служби здоров'я, і платіж проводиться протягом місяця.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: