Хорватія та Сербія підписали декларацію про співпрацю

Вівторок, 21 червня 2016, 15:11

Прем'єр-міністр Сербії Олександр Вучич і президент Хорватії Колінда Грабар Кітарович підписали в Суботіці, на півночі Сербії, декларацію з шести пунктів декларації про зміцнення відносин та вирішення відкритих питань між двома країнами.

Про це повідомляє портал Inserbia.

У першому пункті декларації йдеться, що обидві країни повинні активно ініціювати або прискорити процеси, спрямовані на активізацію двостороннього захисту меншин – сербів в Хорватії, а хорватів в Сербії – на основі існуючих угод.

Другий пункт передбачає негайний початок переговорів між державними комісіями для визначення кордонів між Сербією та Хорватією відповідно до міжнародного права.

У документі також йдеться, що у двох країн немає територіальних претензій і, в разі, якщо двосторонні переговори після певного періоду часу не матимуть успіху, вони готові передати територіальний спір у міжнародні судові установи.

Пункт 3 говорить, що Сербія і Хорватія готові прискорити виконання договору про спадкоємність, підписану у Відні 29 червня 2001 року.

У декларації зазначається, що обидві країни згодні з тим, що пошук безвісти зниклих громадян є пріоритетною гуманітарною проблемою.

Обидві країни також зобов'язалися активно і злагоджено працювати у боротьбі з тероризмом і міграційною кризою.

Нарешті, Хорватія і Сербія заявили про готовність активно співпрацювати з ЄС у транскордонних проектах.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: