ЄСПЛ: позбавлення людини громадянства не порушує стандартів Ради Європи

Середа, 22 червня 2016, 15:38

Європейський суд з прав людини постановив, що позбавлення людини громадянства не є порушенням Європейської конвенції з прав людини (Конвенція).

Про це йдеться у рішенні Європейського суду з прав людини у справі №76136/12 "Рамадан проти Мальти".

Справу було відкрито за заявою Лоуая Рамадана, який був позбавлений громадянства Республіки Мальта.

Свого часу Рамадан отримав громадянство Мальти для одруження з громадянкою цієї країни, для чого відмовився від громадянства Єгипту.

Відтак, Рамадан у своєму позові стверджував, що пізніше позбавлення його громадянства Мальти залишило його без громадянства, що є порушенням положень статті 8 Конвенції.

У 1995 році суд анулював шлюб Рамадана з громадянкою Мальти, оскільки цей шлюб було визнано фіктивним.

Заявник не повідомив в місцеві органи влади про причини визнання недійсним його шлюбу і залишався резидентом Мальти, зберігав своє мальтійське громадянство допоки в 2003 році не одружився з громадянкою РФ.

Після того, як місцеві органи влади запросили рішення суду про анулювання попереднього шлюбу Рамадана, їм стало відомо про причини анулювання шлюбу з громадянкою Мальти.

Відтак, пізніше заявник був поінформований про позбавлення його громадянства Мальти на підставі того, що його шлюб з громадянкою цієї країни був визнаний фіктивним.

Як зазначила суддя ЄСПЛ від України Анна Юдківська на своїй сторінці у Facebook, суд, "проаналізувавши два аспекти – чи було позбавлення громадянства свавільним та наскільки серйозними були наслідки цього рішення для приватного життя заявника… п’ятьма голосами проти двох не знайшов порушення статті 8".

Таким чином, рішення у цій справі "стало першою справою ЄСПЛ стосовно позбавлення громадянства".

"Раніше (подібні справи) були відкинуті конвенційними органами як несумісні ratione materiae, оскільки Конвенція не гарантує права на громадянство", – відзначила Юдківська.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.