Більдт: ЄС має підтримати Ердогана, а не штовхати його в обійми до Путіна

Середа, 3 серпня 2016, 16:39

Європі слід підтримати президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана після невдалої спроби перевороту, а не ставити під сумнів заходи, вжиті його урядом.

Про це у своїй статті у виданні Politico написав колишній міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт.

За його словами, якби турецька влада не відвернула спробу перевороту, наслідки були б катастрофічні.

"Успішний переворот у Туреччині з усією ймовірністю спричинив би в країні громадянську війну. Її наслідки були б величезні", - зазначив Більд. Зокрема, на його думку, це спричинило б масштабний потік біженців з Туреччини до ЄС, більший ніж у 2015 році.

"Але в ніч перевороту ЄС знадобився певний час для того, щоб засудити події. І ми не побачили, як представники ЄС відлітають до Туреччини для висловлення підтримки країні, яка відвернула серйозну загрозу конституційному ладу" - пише Більдт.

"Замість цього європейські лідери відразу ж почали ставити під сумнів заходи, вжиті турецьким урядом для усунення від влади елементів, пов’язаних з рухом Гюлена" - зазначає екс-міністр.

Також Європа не схвалила призупинку Туреччиною дії Європейської конвенції з прав людини, забуваючи, що до такого ж кроку після терактів вдалася і Франція, вважає Більдт.

"Європа була б сьогодні у набагато кращому становищі, якби лідери відразу прибули до Туреччини, привітали її народ і разом з турецькою владою обговорювали шляхи забезпечення європейського і демократичного шляху для Туреччини" - зазначив екс міністр.

"Тепер же президент Володимир  Путін може стати першим лідером, що зустрінеться з Ердоганом після перевороту. Якщо це станеться, то це буде ганьбою для Європи" - підсумовує Більдт.

Як повідомлялося, президент Туреччини розкритикував коментарі глави зовнішньополітичного відомства ЄС Федеріки Могеріні після спроби військового перевороту в країні і зазначив, що їй варто було б приїхати до Туреччини після спроби перевороту.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.