Форум громадянського суспільства закликав Раду підтримати закон про НКРЕ

Середа, 21 вересня 2016, 09:12

Верховна Рада має підтримати законопроект "Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг" (№2966-д) у повторному другому читанні та в цілому.

Про це йдеться в заяві Української національної платформи (УНП) Форуму громадянського суспільства Східного партнерства.

Проект закону №2966-д має всі шанси бути прийнятим наступного тижня Верховною Радою. Під час засідання Комітету Ради з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки, було досягнуто консенсусу щодо основних питань, які потребували додаткового обговорення та узгодження між народними депутатами.

"Ми хотіли би підкреслити, що з урахуванням Директиви 2009/72/ЕС та Директиви 2009/73/EC, які визначають принципи роботи енергетичних регуляторів Європи, а також позицію Секретаріату Енергетичного Співтовариства, одним з ключових елементів є прозора процедура та незалежні критерії для призначення членів НКРЕКП.", - йдеться у заяві.

Відзначається, що на сьогодні члени Комісії призначаються і контролюються безпосередньо президентом України, що може трактуватися як політичне втручання. Не менш загрозливими є спроби уряду давати доручення, рекомендації або інші форми вказівок на адресу регулятора.

"Прозорість відбору має бути гарантована відповідними положеннями нового закону, який передбачає процедуру номінації членів регулятора за допомогою незалежної Конкурсної комісії. Дуже важливо, щоб ця комісія складалася з нейтральних експертів, аби уникнути втручання в процес відбору зі сторони політиків, чиновників та енергетичних компаній, які є предметом регулювання", - зазначається у заяві.

Критично важливими вважаються інші нововведення, зокрема прозорі процедури прийняття регулятором важливих рішень для ринків енергетики та компослуг, у т.ч. щодо тарифів.

Не менш обов’язковим має стати публічне обговорення особливо чутливих питань, з оприлюдненням НКРЕКП розрахунків, методологій та критеріїв, що лежать в основі пропонованих рішень.

Фінансова прозорість роботи регулятора також гарантована спеціальною процедурою формування бюджету, його фінансування через внески компаній, та звітування про використання коштів.

"Запуск роботи НКРЕКП за новими правилами матиме критичне значення для міжнародного та донорського співтовариства, а також для громадянського суспільства з точки зору демонстрації Україною наміру на ділі встановити і застосувати прозорий режим регулювання в енергетичному секторі", - йдеться у заяві.

Як повідомлялося, Європейський союз надасть 600 млн євро макрофінансової допомоги після прийняття закону про незалежного енергорегулятора, а також вирішення проблеми із експортом лісу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.