Зміни до закону про держслужбу загрожують реформі - Форум громадянського суспільства

Середа, 5 жовтня 2016, 19:09

Законопроект "Про внесення змін до Закону України "Про державну службу" щодо врегулювання окремих питань проходження державної служби" становить загрозу для реформи державної служби.

Про це йдеться у заяві Української національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного партнерства.

"Законопроект несе очевидну загрозу реформі державної служби, що розпочалася з часу набрання чинності нового закону про державну службу, а також  суперечить взятими Україною на себе зобов’язанням в рамках Угоди про асоціацію України-ЄС в частині впровадження державного управління на засадах європейських принципів належного врядування", - йдеться у заяві.

Новим законом про державну службу встановлено, що добір на посади голів місцевих державних адміністрацій здійснюється шляхом відкритого конкурсу Комісією з питань вищого корпусу державної служби, в якій є представники і Кабінету міністрів і президента.

"Натомість законопроект 4370-1 пропонує неконституційну альтернативу, щоб конкурс на посади голів місцевих державних адміністрацій здійснювала спеціально створена комісія при президентові України", - зазначають експерти.

Народних депутатів закликають рішуче відхилити законопроект  та не допустити наруги над нормами Конституції та ревізії реформи державної служби.

В той же час Форум готовий підтримати компромісну модель, що передбачає переведення посад голів районних державних адміністрацій у категорію Б і передбачити їх відбір або в комісіях при обласних державних адміністраціях, або спеціальною комісією при Кабінеті міністрів.

Як повыдомлялося, у Рады Європи заявили, що коаліційний проект змін до закону про держслужбу, що має бути розглянутий Радою 6 жовтня, суперечить рекомендаціям Венеційської комісії та невиправдано посилює президента, порушуючи баланс між гілками влади.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: