В ЄС закликають врахувати правки громадськості до закону про держслужбу

Середа, 21 вересня 2016, 19:49

Посол ЄС в Україні Хюг Мінгареллі закликає враховувати зауваження представників громадянського суспільства щодо законопроекту 4370-1, яким мають бути внесені зміни до закону України "Про державну службу".

Про це він написав у своєму Twitter.

Мінгареллі також наголосив на тому, що в українському парламенті має відбутися справжня дискусія щодо механізму стримувань та противаг.

Позицію представника ЄС в Україні розділяє і посол Великої Британії в Україні Джудіт Гуф, яка у своєму Twitter написала, що розділяє побоювання громадянського суспільства щодо законопроекту 4370-1 та закликала провести відкриту дискусію щодо системи стримувань та противаг для підвищення довіри суспільства.

Як відомо, у липні цього року Верховна Рада прийняла у першому читанні законопроект №4370-1 про внесення змін у закон про державну службу.

Він, зокрема, передбачає, що Кабмін подаватиме президентові кандидатури голів місцевих державних адміністрацій за поданням комісії не при Кабміні, а при самому президентові.

Варто зазначити, що перед цим Рада відхилила основний законопроект 4370 авторства депутата від "Батьківщини" Альони Шкрум, який не містив таких норм.

Тоді, перед голосуванням Шкрум заявила, що ухвалення законопроекту 4370-1 у містить серйозні ризики узурпації влади президентом. 

В першу чергу мова йде про добір кандидатів на посади голів місцевих державних адміністрацій за поданням комісії не при Кабміні, а при самому президентові. 

Побоювання Шкрум розділяє і коаліція громадських організацій "Реанімаційний пакет реформ", експерти якої вказують, що положення законопроекту 4370-1 суперечать положенням ст.118 Конституції України, яка передбачаэ, що голови місцевих державних адміністрацій призначаються президентом за поданням Кабінету міністрів.

Окрім того, Шкрум вказувала також на те на те, що ухвалення законопроект 4370-1 у його нинішньому вигляді дозволить головам місцевих адміністрацій бути членами партій і балотуватися на виборах.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: