Лідер ультраправих ФРН пропонує розділити єврозону на "сильних" і "слабких"

Вівторок, 10 січня 2017, 12:39

Один з лідерів німецької ультраправої партії "Альтернатива для НІмеччини" (AfD – ред..) Йорг Мойтен пропонує розділити єврозону на дві частини, на "сильну" і "слабку".

Про це він заявив у інтервʼю Reuters.

За його словами, єврозону потрібно розділити на два кластери: "сильний навколо Німеччини", та на "слабкий, куди має увійти, зокрема, Франція".

"Євро – це джерело розбрату в Європі, яка має різні валютні культури та різні рівні конкурентоспроможності", – сказав Мойтен.

"Євро занадто сильний для країн Південної Європи, а для Німеччини та кількох інших – євро дуже слабкий", – додав лідер ультраправих Німеччини.

"Можливо, що більш слабкі країни вийдуть," – сказав він, зазначивши Італію, Іспанію, Португалію і Францію. Він також додав, що Греція настільки слабкий, що жодна країна не хоче ділитися валютою з нею.

На думку Мойтена Німеччина, Австрія, Нідерланди та Фінляндія повинні залишатися в основній групі єврозони, попри те, що більш сильна валюта може зашкодити експорту з цих країн.

"Що (сильний євро – ред.) може стати причиною економічного спаду (у Німеччині)", – додав він.

"Неможливо сказати, наскільки глибокого. Але на мій погляд, економічний спад буде через рік чи два", – прогнозує Мойтен.

Проте, німецький політик не погодився з пропозицією французького правого лідера Марін Ле Пен, яка запропонувала відмовитися від євро і повернутися до системи ЕКЮ.

"Вихід з єврозони не має означати повернення до фіксованого обмінного курсу. Валюти повинні мати змогу дихати", – відзначив ультраправий політик.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.