ЄС може укласти міграційну угоду з Лівією для зменшення потоку біженців

П'ятниця, 13 січня 2017, 09:24

Прем'єр-міністр Мальти Джозеф Мускат, чия країна головує в ЄС, заявив, що буде наполягати на укладенні міграційної угоди з Лівією для уповільнення потоку біженців із Північної Африки.

Про це повідомляє EurActiv.

Угода має бути подібна тій, яку Євросоюз уклав минулого року із Туреччиною. "Зараз на рівні ЄС є бажання, в тому числі з боку канцлера Німеччини Ангели Меркель, укласти подібну до турецької угоду в центральній частині Середземного моря. Не в сенсі такого ж договору, що існуватиме тільки на папері, а щоб дійсно зруйнувати бізнес-модель торговців людьми", - сказав Мускат.

ЄС і Туреччина в минулому році уклали угоду, за якою Анкара зобов'язалася забирати біженців і мігрантів з Греції. В обмін на це ЄС надав турецькій стороні фінансову допомогу і обіцяв прискорити переговори про вступ країни.

За словами Муската, ця угода мала величезний ефект для зменшення потоку мігрантів до Греції.

"Ми всі знаємо це. Тому у нас є вибір: або ми щось зробимо зараз, або нам доведеться терміново зустрітися в травні, щоб впоратися з надзвичайною ситуацією", - сказав Мускат.

Нагадаємо, загальна кількість мігрантів, які прямували до Європи двома основними морськими шляхами, в 2016 році знизилася майже на дві третини в порівнянні з 2015 роком - до 364 тисяч осіб.

Однак на маршруті у центральному Середземномор'ї кількість мігрантів збільшилася майже на одну п'яту, до 181 тисяч осіб, це найбільша кількість з початку процесу реєстрації.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.