Обама застеріг Трампа щодо перенесення посольства США в Єрусалим

Четвер, 19 січня 2017, 09:07

Президент Обама заявив, що його адміністрація попередила команду новообраного президента США Дональда Трампа про те, що великі політичні зміни матимуть наслідки, застерігаючи щодо перенесення посольства США в Єрусалим.

Про це він заявив під час прес-конференції в середу, 18 січня, в Білому домі, повідомляє Reuters.

"Коли робляться раптові односторонні кроки, що стосуються основних проблем та вразливих питань обох сторін, то це може мати вибухонебезпечний результат", - сказав Обама.

За словами Обами, його адміністрація попередила нову адміністрацію Трампа про те, що великі зміни у політиці матимуть наслідки.

Нещодавно високий представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріка Могеріні попередила Дональда Трампа, що перенесення посольства США в Ізраїлі в Єрусалим може мати "серйозні наслідки".

Як відомо, під час передвиборної кампанії Дональд Трамп заявляв, що в разі обрання президентом США доб'ється офіційного визнання Єрусалиму столицею.

Нагадаємо, обраний президент США Дональд Трамп підтримав Ізраїль і розкритикував резолюцію Ради безпеки ООН, яка назвала будівництво поселень на Західному березі річки Йордан та у Східному Єрусалимі порушенням міжнародного права.

Зазначимо, що Ізраїль та Палестинська автономія офіційно вважають Єрусалим своєю столицею й не визнають таке право за іншою стороною, хоча ізраїльський суверенітет над східною частиною міста не визнаний ні ООН, ні значною частиною міжнародного співтовариства, а органи влади Палестинської автономії взагалі ніколи не перебували в Єрусалимі.

Майже всі держави розміщають свої посольства в районі Великого Тель-Авіва, за винятком Болівії й Парагваю, чиї посольства розташовуються в околицях Єрусалима.

Конгрес США ще в 2000 році ухвалив рішення щодо переносу посольства в Єрусалим, однак уряд США постійно відкладає виконання рішення.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.