Євросоюз розраховує на беззастережну підтримку США - Туск

Понеділок, 20 лютого 2017, 13:39

Європейський союз впевнений у тісній співпраці з новою адміністрацією США, яка допоможе зміцнити як економічні відносини, так і безпековий компонент.

Про це заявив президент Європейської ради Дональд Туск після переговорів у Брюсселі з віце-президентом США Майком Пенсом.

"Сьогодні я почув слова, які є перспективними на майбутнє, слова, які пояснюють багато чого про підхід нової адміністрації у Вашингтоні. Я спитав віце-президента безпосередньо, чи поділяє він мою думку щодо трьох ключових питань: міжнародного порядку, безпеки і відношення нової американської адміністрації до Європейського Союзу. У відповідь на ці три питання, я тричі почув від віце-президента Пенса - "так"!", - сказав Туск.

За словами Туска, сторони погодилися про необхідність збереження тісної співпраці між Сполученими Штатами і Європою, включаючи підтримку Вашингтона НАТО і об'єднаної Європи.

"Ми розраховуємо, як і раніше, що США щиро і беззастережно підтримують ідею єдиної Європи. Світ був би набагато гіршим, якби Європа не була єдиною. Американці добре знають, яке велике значення  має її єдність. В інтересах всіх нас запобігти розпад Заходу. І, як для нашого континенту, в цьому відношенні ми не вигадували нічого краще, ніж Європейський Союз", - сказав Туск.

Він наголосив, що трансатлантичне співробітництво також є основою для системи безпеки країн НАТО.

"Ми повинні працювати разом, щоб модернізувати форми співробітництва. Деякі з них дійсно повинні бути поліпшені. Але ми повинні, я думаю, погодитися в одному: ідея НАТО не застаріла, як і ті цінності, які лежали в її основі. Давайте обговоримо все, починаючи з фінансових зобов'язань - але треба зміцнювати нашу солідарність, а не послаблювати  її", - додав Туск.

Нагадаємо,  Майк Пенс заявив, що США залишаються відданими своїм зобов’язанням щодо колективної безпеки в рамках НАТО і підтримують подальшу тісну співпрацю з Європейським союзом.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.