Геращенко про заяву посла ФРН: це відверте підігрування Росії

Вівторок, 7 лютого 2017, 15:09

У Верховній раді обурені заявами посла України в Німеччині Ернста Райхеля щодо виборів на Донбасі за присутності російських військ і вимагають пояснення і спростування.

Про це повідомила віце-спікер ВР Ірина Геращенко на своїй сторінці у Facebook.

"Ця позиція іде врозріз з мінськими угодами, їх першочерговим безпековим блоком, який вимагає негайного припинення вогню і виведення іноземних військ. Німецьких військ на Донбасі немає, а от російські є, вони є іноземними, Украіна - не Росія, і ці війська мають піти геть", - написала Геращенко.

Вона наголосила, що вибори на Донбасі мають проходити за стандартами ОДІР/ОБСЄ і там є чітко виписані безпекові критерії.

"І тому жодних виборів в незалежній Украіні і на жодній території незалежної Украіни в присутності окупаційних військ бути не може… Ці заяви йдуть врозріз з офіційною позицією Німеччини і канцлера Ангели Меркель, якій ми дякуємо за послідовну підтримку суверенітету і незалежності України", - написала Геращенко.

Вона зазначила, що це не перше некоректне, недипломатичне публічне висловлювання посла, що відверто підігрує РФ.

"І ми очікуємо жорсткої реакції українського МЗС на ці заяви. Та і німецького також. Можливо, варто Німеччині подумати про заміну посла, який викликав таке обурення серед всіх політичних сил, що формують ВР незалежної України", - зазначила вона.

Геращенко також пропонує Райхелю приїхати в Авдіївку, Красногорівку, Широкіно, Мар'їнку, і на власні очі "промоніторити" готовність Донбасу до виборів під обстрілами з російських "Градів". 

Нагадаємо, посол Німеччини в Україні Ернст Райхель заявив, що відсутність російських військ не є обов'язковою умовою проведення виборів на Донбасі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.