В Іспанії вперше відкрили кримінальну справу проти чиновників із Сирії

Понеділок, 27 березня 2017, 18:14

Національний суд Іспанії в понеділок наказав провести розслідування можливої причетності дев'яти співробітників сирійських спецслужб і силових відомств до викрадення і страти людини в 2013 році.

Про це повідомляє Associated Press.

Це перша кримінальна справа прийнята іноземним судом проти чиновників президента Сирії Башара Аль-Асада.

Слідчий суддя Елой Веласко повідомив, що дев'ятьом особам можуть висунути звинувачення у тероризмі і викраденні згідно з універсальними законами юрисдикції Іспанії, хоча він також бачить докази застосування тортур, злочинів проти людяності та військових злочинів.

Справа стосується ключових сирійських політичних діячів і силовиків, у тому числі Фарука Аль-Шараа, який тривалий час займав посаду віц-прехидента Сирії, начальника розвідки Алі Мамлюка і начальник розвідки ВПС Джаміля Хасана.

Справа будується навколо необгрунтованого затримання водія вантажівки Абдулмаміна Альхаджа Хамдо, який потім зник, був підданий тортурам і страчений у Дамаску.

Скарга була подана в минулому місяці за ініціативою групи юристів-міжнародників від імені сестри загиблого, яка є громадянкою Іспанії.

Сестра дізналась про смерть брата через фотографії, які вдалося таємно дістати і вивезти з Дамаска завдяки одному із співробітників місцевого управління судмедекспертизи.

Суддя викликав сестру і фотографа для дачі показань 10 квітня. Він також закликав агентство Європейського Союзу із співпраці в правоохоронній сфері надати інформацію, яка могла б привести до створення міжнародної комісії для розслідування подібних випадків.

Веласко розслідує цю справу відповідно до принципу універсальної юрисдикції, яка в Іспанії дозволяє судове переслідування за серйозні злочини в інших країнах, якщо серед жертв є іспанці. У цьому випадку, на думку судді, сестра може розглядатися як жертва злочину.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.