Українські фахівці заповнюють брак робочих місць в Польщі

promoted
П'ятниця, 14 квітня 2017, 14:45
 

У польському IT бізнес-інкубаторі Moja Firma досліджували рапорти про стан ринку праці Польщі і оцінили його перспективність для українців. Результати аналізу є особливо актуальними після резолюції Європарламенту про безвізовий в'їзд для громадян України в країни ЄС. За рішення надати Україні безвізовий режим проголосували 521 депутат Європарламенту, 75 — виступили проти.

Згідно прийнятій 6 квітня резолюції, відсутність візового режиму між Україною та Євросоюзом дасть можливість українським громадянам без віз відвідувати країни Шенгенської зони, а також Ісландію, Швейцарію, Норвегію та Ліхтенштейн.

Максимальний термін перебування — 90 днів за одне півріччя. Візовий режим збережеться між Україною, Ірландією і Великобританією. Для безперешкодного в'їзду в Європу потрібен біометричний закордонний паспорт. При найкращому збігу обставин положення набуде чинності в червні 2017 року.

Відсутність візи значно спростить життя українцям, які емігрують до Польщі, подорожують або їдуть на роботу. В IT бізнес-інкубаторі Moja Firma, який спеціалізується на реалізації проектів на польському ринку, вважають, що нові умови здатні підвищити затребуваність фахівців з України та навіть в деякому роді викликати ажіотаж. Уже зараз компанії з Франції та Німеччини зацікавлені в українських співробітниках. Щоб мотивувати українців, польські фірми змушені піднімати зарплати.

Ринок праці Польщі постійно змінюється. Якщо раніше українці були задіяні переважно на низькокваліфікованих роботах, то вже в 2016 році частка експертних посад для іноземців зросла на 43%.

У минулому році на роботу в Польщі з інших країн приїхали 1,3 млн осіб. Проте близько 33% місцевих підприємців відчувають дефіцит співробітників. 4 з 10 польських компаній готові наймати українців.

Реформи проводяться і на урядовому рівні. Для емігрантів, які прийняли рішення переїхати в Республіку Польща, дещо спростилася процедура отримання ПМЖ і громадянства. Особливо лояльне ставлення польська влада проявляє до етнічних поляків (з Картою Поляка або документами, що підтверджують походження). Так у Польщі розраховують поліпшити демографічні показники. Чинний уряд також шукає можливості спростити українцям процес пошуку легальної роботи.

Українці не забирають робочі місця у поляків. Приплив робочої сили з України робить тільки позитивний вплив на польську економіку. Особливо це помітно в областях із нестачею місцевих фахівців.

Із загальної маси дозволів на роботу, які Польща видала іноземним громадянам, частка українців становила 83%. На думку роботодавців, вихідці зі Східної Європи більш професійні і старанні. 127,4 тисяч іноземців отримали дозвол на роботу у воєводствах: це на 94% більше, ніж у 2015 році.

Не варто забувати, що безвізовий режим не дає автоматичне право працювати в Європі без дозволу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.