Рішення Ради Європи стане доказом в Суді ООН у справі "Україна проти Росії"

Четвер, 4 травня 2017, 16:01

Рішення комітету міністрів Ради Європи щодо Криму допоможе Києву в рамках судового процесу  у Міжнародному суді ООН у справі "Україна проти Росії".

Про це йдеться у статті "Текст рішення Ради Європи щодо Криму: як Страсбург допомагає Україні виграти в Гаазі" на "Європейській правді".

В окремих положеннях рішення комітет міністрів Ради Європи майже дослівно повторив звинувачення, які лунають і в Гаазі в процесі "Україна проти Росії". Зокрема, йдеться про пункт про порушення Росією прав і свобод, "дискримінаційні заходи і практики, довільні затримання, тортури та інші види жорстокого, нелюдського поводження або такого, що принижує гідність, а також репресії щодо осіб, які належать до меншин, в тому числі й кримських татар, а також українців".

"Те, що Рада Європи юридично не пов’язана із Судом ООН, ситуацію не змінює. За досвідом, гаазький суд бере до уваги позицію інших міжнародних інституції і посилається на них у своїх рішеннях. Зокрема, на рішення органів у структурі РЄ", - зазначається у статті.

При цьому, як зазначається, у нещодавньому проміжному рішенні у справі "Україна проти Росії" суд ООН послався на рішення низки міжнародних структур.

"А тому – жодних сумнівів, що останнє рішення зі Страсбурга допоможе нам у Гаазі", - сказано у статті.

Крім того, рішення Ради Європи стане в нагоді Україні під час розгляду справ про порушення прав людини у Криму в Європейському суді з прав людини.

Зазначається, що громадяни, які мешкають у Криму, можуть подати у Страсбурзі позови проти України через те, що Київ не забезпечує дотримання їхніх прав.

"Але тепер є значно більше впевненості, що Суд підтримає українську позицію: Крим лишається частиною нашої держави, але відповідальність за дотримання прав людини є обов’язком Росії, яка контролює "де-факто владу" на території півострова", - йдеться у статті.

Як повідомлялося, комітет міністрів Ради Європи в середу в Страсбурзі ухвалив рішення щодо ситуації в Криму, в якому висунув низку вимог до свого члена, Російської Федерації.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.