Генсек Ради Європи: погрози Росії скоротити фінансування РЄ не спрацюють

Вівторок, 20 червня 2017, 13:21

Генсек Ради Європи Турбйорн Ягланд не вірить у дієвість погроз РФ скоротити свою частину фінансування організації.

Про це він заявив в інтерв’ю Der Tagesspiegel, яке опубліковане на сайті РЄ.

За його словами, до Ради Європи не надходило офіційного повідомлення про наміри РФ скоротити внесок.

"Можливо, це була фейкова новина, подивимося. До того, ж країна не може просто взяти і скоротити внесок. Росіє є одним з великих платників і це викладено в договорі про її вступ у Раду Європи", - зазначив Ягланд.

На думку генсека, спроби Росії чинити тиск на Раду Європи фінансовими засобами не спрацюють.

"Не думаю, що це спрацює. Ніхто не піде на поступки під фінансовим тиском. Однак я сподіваюся, що ми знайдемо рішення для виходу  з цієї кризи", - додав він.

На початку червня стало відомо, що Російська Федерація схвалила рішення про зменшення на третину свого внеску до бюджету Ради Європи. Йдеться у суму в розмірі майже 11 млн євро. Загалом  внесок Росії у РЄ становить 7,26% від загального бюджету організації. 

Як відомо, від початку агресії РФ проти України триває криза у стосунках Росії та Ради Європи, вона є найбільш помітною у роботі ПАРЄ. Росія з 2014 року не бере або майже не бере участі у роботі асамблеї. Спершу росіяни не приїздили до Страсбурга через накладені на них політичні санкції, а від 2016 року – не подають перелік своєї делегації, щоби уникнути формального продовження санкцій.

Від 2016 року також лунають заяви про можливе зменшення фінансування РЄ з боку Росії, однак торік внесок був перерахований повністю.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.