У Швеції скандал з наданням чеським IT-шникам доступу до секретних баз даних поліції

Понеділок, 24 липня 2017, 18:27

У Швеції з минулого тижня не вщухає скандал навколо надання урядовими агенціями доступу до секретних баз даних поліції східноєвропейському відділенню компанії IBM.

Про це повідомляє видання Svenska Dagbladet.

Минулого тижня стало відомо, що Шведське транспортне агентство у 2015 році без дотримання належної процедури перевірки передало обслуговування  своїх електронних систем компанії IBM.

Відтак інформація про всі автомобілі в країні – в тому числі поліцейські і військові – стала доступна IT-працівникам  у Чехії.

Крім того, чеським IT-шникам стала доступна секретна поліцейська інформація, зокрема, дані про кримінальні злочини чи інформація про підозрюваних у вчиненні злочинів.

Шведські ЗМІ написали про скандал після того, як стало відомо, що колишній директор Шведського транспортного агентства Марія Огрен, звільнена у січні цього року з невідомих причин, була оштрафована на 70 тисяч крон через "безвідповідальність стосовно секретної інформації".

Слідство у даній справі веде Поліція безпеки Швеції.

У понеділок скандал навколо доступу до секретних даних для представників іноземних держав прокоментував прем’єр Швеції Стефан Львен.

"Те, що сталося у транспортному агентстві було катастрофою. Тому уряд замінив керівництво органу і зробив необхідні кроки, щоб зменшити негативні наслідки того, що сталося" - сказав він.

Варто зазначити, що опозиція була розлючена оприлюдненими даними і навіть заговорила про вотум недовіри уряду. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.