У США подали новий позов проти Фірташа, підозрюють у підкупі американців

Середа, 26 липня 2017, 14:08

До суду США подали новий позов у міжнародній справі про хабарі проти проросійськи налаштованого українського олігарха Дмитра Фірташа, який пов'язаний з екс-керівником передвиборної кампанії Дональда Трампа Полом Манафортом.

Про це повідомляє The Associated Press.

Фірташа звинувачують в організації змови для виплати $18 млн хабара за видобуток титану в Індії та подальшої його продажу компанії в Чикаго. Прокурори заявляють, що частина сум була виділена для підкупу окремих осіб в США.

При цьому Фірташ вже подав документи в Чикаго, в яких просить скасувати всі пред'явлені йому звинувачення. Один з його аргументів полягає в тому, що ймовірний злочин не стосується США, тому немає ніяких підстав для його переслідування в США.

Але в 110-сторінковій заяві прокуратури йдеться, що це неправда. Відзначається, що дані свідчать про те, що хабарі призначалися громадянам США, хоча поки немає ніяких подробиць.

Відзначається, що Фірташ пов'язаний з Манафортом діловим угодою про перебудову готелю на Манхеттені. Однак екс-керівник передвиборної кампанії Трампа у справі про підкуп не фігурує, а тільки в справі про російське втручання в президентські вибори в США.

Як відомо, українського олігарха затримали в Австрії в березні 2014 року на запит американських слідчих, але випустили під заставу у 125 мільйонів євро.

США звинувачують Фірташа у дачі хабара розміром 18,5 мільйонів доларів за ліцензію на розробку титанових родовищ у Індії поза конкурсом. Олігарху загрожує до 50 років тюрми і конфіскація всіх активів.

У лютому 2017 року Вищий земельний суд Відня дозволив екстрадицію Фірташа до США.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.