Уряд Іспанії обіцяє не допустити референдум про незалежність Каталонії

Вівторок, 8 серпня 2017, 14:16

Іспанський уряд готовий вжити кроки, щоб не допустити референдум про незалежність Каталонії.

Про це повідомляє Euobserver.

Прем’єр Іспанії Маріано Рахой заявив, що готовий у будь-який час викликати міністрів з відпустки для проведення позачергового засідання у разі якщо регіональна влада Каталонії прийме закон, необхідний для проведення референдуму 1 жовтня.

"Спокійно і виважено ми повинні сказати, що референдуму першого жовтня не буде", - заявив Рахой.

Іспанський уряд стверджує, що голосування є незаконним, оскільки конституція 1978 року дає суверенітет усім іспанцям на всій території країни.

Уряд неодноразово направляв до суду позови щодо референдумів у Каталонії та обіцяв кримінальне переслідування державних службовців, які не виконують судових рішень і допомагають в підготовці референдуму.

 В уряді однак не уточнюють, які конкретно заходи застосує щодо регіональної влади Каталонії у разі ігнорування нею судових рішень.

Разом з тим конституція Іспанії містить статтю, яка передбачає призупинення повноважень влади автономного регіону. Крім того, 1 жовтня на виборчі дільниці можуть спрямувати поліцію для конфіскації виборчих скриньок і арештів.

Регіональний лідер Карлес Піджемонт призначив референдум про відокремлення Каталонії від решти 16 областей Іспанії на 1 жовтня. Він заявив, що радше піде до в’язниці, аніж скасує референдум.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.