Литва не запросила на конституційний конгрес суддів з РФ, що узаконили анексію Криму

Вівторок, 12 вересня 2017, 20:33

Вільнюс, який став організатором конгресу Всесвітньої конференції з конституційної юстиції, не запросив на захід представників Конституційного суду (КС) Росії, що брали участь в узаконенні анексії Криму.

Про це повідомляє портал Delfi.

Судді КС Росії не запрошені на захід через рішення, що узаконили анексію Криму. Департамент міграції за пропозицією МЗС Литви вніс суддів цього суду в список осіб, яким заборонений в'їзд в Литву. Про таке рішення Литви ще взимку минулого року був інформований президент РФ Володимир Путін.

Президент Даля Грибаускайте сказала, що "ми ніколи не привітаємо і не потиснемо руки тим, хто зневажає верховенство права і чиї рішення ламають долі тисяч людей".

"Важко придумати щось більш цинічне, ніж вчинення злочинів під прикриттям конституційного правосуддя", - сказала вона.

Голова КС Литви Дайнюс Жалімас звернув увагу на те, що не рішення не впускати російську делегацію було прийнято не литовським КС, а виконавчою владою.

За його словами, якщо засуджується анексія Криму, якщо засуджуються рішення, які її узаконюють, то треба бути послідовними і демонструвати свою позицію.

"Чесно кажучи, немає в світі жодного випадку, коли судова влада була дискредитована в такій значній мірі, де КС би використовувався для вчинення такого злочину", - сказав голова литовського Конституційного суду.

Разом з тим, виступаючи у вівторок на відкритті конгресу у Вільнюсі, голова Венеціанської комісії Джанні Букіккіо сказав, що потрібно прагнути до діалогу, а не до ізоляції. За його словами, для представників КС Росії слід було зробити виняток і дозволити приїхати на конгрес.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.