Верховний суд Британії підтримав мінімальну ціну на алкоголь в Шотландії

Середа, 15 листопада 2017, 19:57

Верховний суд Великої Британії підтримав закон про введення в Шотландії мінімальної ціни на алкоголь, покликаний боротися з пияцтвом серед шотландців.

Про це повідомляє ВВС.

Шотландський парламент прийняв відповідний закон ще п'ять років тому, але його реалізація затяглася через судові позови. Закон оскаржувала асоціація виробників алкоголю Scotch Whisky Association (SWA).

Сім суддів Верховного суду одноголосно заявили, що законодавство не суперечить законодавству Європейського союзу. Судді постановили, що цей захід є "пропорційним засобом досягнення законної мети".

Згідно з новим законом, пляшка віскі (700 мл) в Шотландії не може коштувати дешевше 14 фунтів стерлінгів ($18,4), горілки (700 мл) - 13,13 фунта. Півлітра світлого пива не можна продавати дешевше 1 фунта, літр сидру - не менше 2,5 фунта, червоне вино - 4,69 фунта за пляшку (750 мл).

В уряді заявили, що мінімальні ціни допоможуть впоратися з "нездоровим ставленням" шотландців до випивки, піднявши ціну дешевого міцного алкоголю.

Асоціація стверджувала, що цей крок був "обмеженням торгівлі", і є більш ефективні способи боротьби зі зловживанням алкоголем.

Після вердикту Верховного суду Шотландія, як очікується, стане першою країною в світі, яка встановлює мінімальні ціни на одиницю алкоголю. Нові правила почнуть застосовувати з наступного року.

За даними уряду Шотландії, споживання алкоголю на душу дорослого населення регіону знизилася на 8% з 2009 року, однак шотландці як і раніше п'ють на 20% більше, ніж англійці або валлійці.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.